Empanadas - pierogi z mięsem

Z kuchni hiszpańskiej.

Składniki:

Reklama

Ciasto: - 25 dag mąki pszennej,
- 12 dag masła,
- 1 łyżeczka soli,
- woda
Farsz:
- 25 dag mieszanego mięsa mielonego,
- 20 dag cebuli,
- 2 łyżeczki rodzynek,
- 1 łyżeczka oliwy,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 25 dag smalcu do smażenia

Przygotowanie:

Przygotuj farsz: rodzynki sparz i osącz. Cebulę posiekaj, przesmaż na oliwie. Dodaj mięso, smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej pół litra wody, duś mięso tak długo, aż cała woda odparuje. Dodaj rodzynki i przyprawy. Szybko zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Rozwałkuj je do grubości 1/2 cm, wytnij krążki o średnicy 10 cm. Łyżeczką nakładaj farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż w rozgrzanym smalcu z każdej strony na złoty kolor (empanadas możesz także upiec w temp. 200 st. C).

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | pierogi | kuchnia hiszpańska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje