Eskalopki z morelami

Drób i owoce to dobre połączenie.

Eskalopki z morelami
Eskalopki z morelami123RF/PICSEL

1. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso pokrój na 8 niewielkich kotlecików. Posyp je solą i pieprzem z obu stron. Odłóż na bok. Dymki oczyść, potnij w grubsze, ukośne plasterki. Morele rozetnij, wyjmij pestki.

2. Na patelni rozgrzej olej. Włóż eskalopki. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij, trzymaj w cieple, by nie wystygły. Na tym samym tłuszczu smaż przez 2 minuty morele i dymki. Podlej bulionem. Dołóż konfiturę. Gotuj na małym płomieniu, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Przypraw go do smaku.

3. Na patelnię ponownie włóż mięso. Mocno całość podgrzej. Przed podaniem danie udekoruj listkami mięty.

Rady kucharza
Filet z kurczaka krój wzdłuż włókien, nigdy w poprzek. Kotleciki wówczas zachowają ładny kształt i nie będą się rozpadały.
Nie masz dymek? Z powodzeniem zastąpi je 1 spora cebula i 1/2 pęczka zwykłego szczypiorku.
Zbyt słodki smak sosu przełamie sok z cytryny albo ocet winny.

Przepis na polentę z morelamiInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas