Fakesa - zupa z soczewicy

Pyszna i zdrowa zupa.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 30 dag zielonej soczewicy,
- 3 średnie marchewki,
- 2 cebule,
- koncentrat pomidorowy,
- majeranek,
- ziele angielskie,
- kostka rosołowa "Jarzynka",
- liść laurowy,
- sól i pieprz.

Przygotowanie:

Soczewicę dokładnie umyć, po czym zagotować w 3 litrach wody. Zdjąć szumowiny i dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu. W tym czasie na tarce zetrzeć marchewkę, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Smażyć ją na rozgrzanym oleju, a kiedy się już zeszkli, dodać marchewkę. Wymieszać i smażyć, aż się przyrumieni. Wówczas dołożyć przecier pomidorowy. Jeszcze chwilę smażyć, a następnie zawartość patelni przelać do garnka z ugotowaną w wodzie soczewicą. Gotować zupę do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku majerankiem. Najlepiej podawać zupę z chlebem.
1 porcja - 360 kcal
Czas przygotowania: 50 minut

Kobieta INTERIA.PL on Facebook

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas