Fasola bez tajemnic

Sprawdzone rady gospodyń domowych.

1. Groch, fasolę, ciecierzycę i soczewicę posól dopiero pod koniec gotowania. Gdy zrobisz to wcześniej, wydłuży się czas ich gotowania.

Reklama

2. Jeśli nie masz czasu na moczenie i długie gotowanie fasoli, kup fasolę w puszce. Jest ona już gotowa do spożycia, tylko przed dodaniem jej do potrawy warto ją opłukać na sitku pod bieżącą wodą.

3. Jeśli przygotowujesz potrawę z fasoli, ugotuj jej więcej niż potrzeba. Resztę, której nie zużyjesz, możesz zamrozić, a będziesz miała zapas do przygotowania kolejnych dań.

4. Suche nasiona roślin strączkowych przechowuj w suchym i ciemnym miejscu w szczelnie zamykanym pojemniku, najlepiej w zakręcanym słoiku.

5.  Fasolę i inne ziarna w postaci suchej przechowuj tylko przez rok.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje