Fasolka po bretońsku

Zawiera dużo białka, dlatego warto ją podawać np. nastolatkom.

Składniki:

●1/2 kg fasoli, najlepiej piękny jaś

Reklama

●2 liście laurowe

●4 ziarna ziela angielskiego

●300 g kiełbasy

●200- -250 g boczku wędzonego

●olej do smażenia

●2 cebule

●puszka pomidorów krojonych bez skórki (lub 3-4 świeże pomidory, obrane i pokrojone)

●majeranek do smaku

●ząbek czosnku

●sól, pieprz

●po łyżce mąki oraz masła

Przygotowanie:

1. Fasolę namocz poprzedniego dnia w ciepłej wodzie. Następnie odlej wodę, zalej świeżą i gotuj do miękkości z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim (ok. 45 min).

2. Wędlinę pokrój i przesmaż na oleju. Dodaj do ugotowanej fasoli. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, także dodaj do fasoli. Na koniec dołóż pomidory, majeranek, posiekany czosnek, dopraw.

3. Na patelni rozpuścić masło, dodaj mąkę, mieszając, zrób jasną zasmażkę. Dodaj do fasoli, aby ją zagęścić i mieszając, gotuj jeszcze ok. 15 min. Danie jest najlepsze po paru godzinach. Dobrze smakuje z pieczywem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje