Fasolka po bretońsku

Aktualizacja

Fasolka po bretońsku choć jej przygotowanie wydaje się bardzo czasochłonne, cierpliwość popłaca. Sklepowe produkty ze słoików nie wytrzymują konkurencji z prawdziwą, domową fasolką po bretońsku. Nie zapominajmy także o tym, że fasolę warto jeść dla jej wartości odżywczych. Znajdziemy w niej potas, wapń i fosfor, a także witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, E oraz K.

Fasolka po bretońsku jest tak sycąca, że zaspokoi największy nawet głód
Fasolka po bretońsku jest tak sycąca, że zaspokoi największy nawet głód 123RF/PICSEL

Fasolka po bretońsku - sposób przygotowania:

1. Fasolę zalewamy w miseczce zimną wodą i odstawiamy na całą noc (powinna moczyć się 12 godzin).

2. Następnego dnia odcedzamy fasolę i zalewamy ją 2,5 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, zaczynamy gotować do miękkości (potrwa to od godziny do nawet trzech-czterech godzin - jeżeli w międzyczasie wygotuje się zbyt dużo wody - uzupełniamy ubytek gorącą wodą z czajnika).

3. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy, smażymy oba warzywa na oleju, aż do zrumienienia, często mieszając i pilnując, by się nie przypaliły, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i przez chwilę cały czas mieszając smażymy wszystko razem. Zawartość patelni dorzucamy do gotującej się fasoli, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, gotujemy jeszcze ok. 30 minut. Sprawdzamy, czy fasola jest już miękka.

4. Kiedy fasolka po bretońsku jest gotowa, wykładamy ją na talerze, posypujemy majerankiem, dekorujemy dowolną zieleniną.

5. Fasolkę po bretońsku podajemy z ulubionym pieczywem.

***

Lubisz fasolę? Spróbuj innych przepisów: 

Curry fasolowe

Gulasz z fasolą i papryką 

Fasola z pieczarkami 

***
Zobacz także: 

"Ewa gotuje": Majonezy smakowePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas