Fasolowe kulki z sezamem
Pyszna przekąska.
Lekkie kulki sezamowe na bazie fasoli123RF/PICSEL
Składniki:
- 40 dag brązowej fasoli
- 15 dag bułki tartej
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 jajka
- 10 dag sezamu
- sól pieprz
- czerwona papryka
Przygotowanie:
1. Fasolę wypłucz pod bieżącą wodą. Mocz w zimnej przegotowanej wodzie przez całą noc. Zmień wodę, gotuj do miękkości (około 1,5 godziny). Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na połowie oleju. Fasolę wystudź, zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Połącz z podsmażoną cebulą, połową sezamu, jajkiem. Przypraw solą i pieprzem.
2. Bułkę tartą wymieszaj z pozostałym sezamem. Jajko dokładnie roztrzep widelcem. Z masy fasolowej formuj kulki, obtocz w jajku i bułce z sezamem, smaż z każdej ze stron, aż kulki będą rumiane. Drugą cebulę pokrój w piórka. Posyp czerwoną papryką i szczyptą cukru, przysmaż krótko na oleju. Kulki podawaj z usmażoną cebulą posypaną natką.