Fasolowe kulki z sezamem

Pyszna przekąska.

Składniki:

  • 40 dag brązowej fasoli
  • 15 dag bułki tartej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 10 dag sezamu
  • sól pieprz
  • czerwona papryka

Przygotowanie:

1. Fasolę wypłucz pod bieżącą wodą. Mocz w zimnej przegotowanej wodzie przez całą noc. Zmień wodę, gotuj do miękkości (około 1,5 godziny). Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na połowie oleju. Fasolę wystudź, zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Połącz z podsmażoną cebulą, połową sezamu, jajkiem. Przypraw solą i pieprzem.

Reklama

2. Bułkę tartą wymieszaj z pozostałym sezamem. Jajko dokładnie roztrzep widelcem. Z masy fasolowej formuj kulki, obtocz w jajku i bułce z sezamem, smaż z każdej ze stron, aż kulki będą rumiane. Drugą cebulę pokrój w piórka. Posyp czerwoną papryką i szczyptą cukru, przysmaż krótko na oleju. Kulki podawaj z usmażoną cebulą posypaną natką.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje