Faszerowana papryka

Smakuje znakomicie z sosem czosnkowym.

Składniki:


  • 50 dag mielonej karkówki
  • 2 duże kolorowe papryki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki posiekanych oliwek (najlepiej zielonych)
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 4 duże plasterki żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • mielona ostra papryka
  • kilka gałązek świeżego oregano do dekoracji

Przygotowanie:

Reklama

1. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mielone mięso. Smaż razem przez 10 minut, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia. Masę lekko przestudź.

2. Do mięsnej masy dodaj posiekane oliwki. Potem wbij jajko i dołóż musztardę oraz parmezan. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz papryką. Wymieszaj.

3. Papryki umyj, osusz, rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki napełnij przygotowanym mięsnym farszem. Wyrównaj powierzchnię. Ułóż w żaroodpornej formie. Przykryj plasterkami żółtego sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz przez 40 minut.

4. Gotowe danie udekoruj gałązkami oregano. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje