Faszerowane kalarepki

Bardzo zdrowa przekąska!

Składniki

  • 4 średnie kalarepki
  • po 15 dag fety i sera z niebieską pleśnią
  • 1/2 op. rukoli
  • 1/2 szkl. posiekanych włoskich orzechów
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Kalarepki oczyść, umyj, zetnij wierzchy i łyżką wydrąż środki. Wszystko włóż do garnka. Zalej posoloną wodą. Gotuj 15-20 minut. Ok. 5 minut przed końcem gotowania wyjmij wydrążone środki i wierzchy, przestudź je i pokrój w słupki. Orzechy zrumień na suchej patelni, przesyp na talerzyk, przestudź. Ugotowane kalarepki wyjmij, dobrze osącz, osusz. Rukolę umyj, osusz, ew. porwij na mniejsze kawałki. Ser pleśniowy pokrusz. Fetę potnij w kosteczkę. Obydwa rozdrobnione sery wymieszaj w miseczce ze słupkami kalarepki, rukolą oraz orzechami. Lekko posyp solą i pieprzem. Ocet utrzyj z miodem, dopraw solą i pieprzem. Dolej olej. Ubij trzepaczką gęsty sos winegret. Polej nim składniki w miseczce. Przemieszaj. Nałóż do wydrążonych kalarepek. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje