Faszerowane ogórki

Oryginalna, kolorowa przekąska

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 średnie ogórki
  • 20 dag śmietankowego twarożku kanapkowego
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 plasterki szynki orzeszki piniowe albo pestki słonecznika do posypania
  • kilka gałązek świeżego majeranku do dekoracji
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

Ogórki umyj, wytrzyj, każdy przekrój na dwie połówki. Odetnij po cienkim plasterku od spodu, tak, by ogórki stabilnie stały na talerzykach. Potem obierz je, pozostawiając paseczki skórki. Środki delikatnie wydrąż łyżeczką. Zostaw ok. 1 cm miąższu od spodu. Twarożek utrzyj z jogurtem. Przypraw go czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i białym pieprzem. Przyprawiony serek nałóż do wydrążonych ogórków. Plasterki szynki pokrój na połówki. Fantazyjnie zwiń je. Ułóż na nafaszerowanych ogórkach. Lekko wciśnij je w serowe nadzienie. Posyp orzeszkami piniowymi albo słonecznikiem. Udekoruj świeżym majerankiem. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje