Faszerowane ogórki
Oryginalna, kolorowa przekąska
Nadziewane ogórki123RF/PICSEL
Sposób przygotowania
Ogórki umyj, wytrzyj, każdy przekrój na dwie połówki. Odetnij po cienkim plasterku od spodu, tak, by ogórki stabilnie stały na talerzykach. Potem obierz je, pozostawiając paseczki skórki. Środki delikatnie wydrąż łyżeczką. Zostaw ok. 1 cm miąższu od spodu. Twarożek utrzyj z jogurtem. Przypraw go czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i białym pieprzem. Przyprawiony serek nałóż do wydrążonych ogórków. Plasterki szynki pokrój na połówki. Fantazyjnie zwiń je. Ułóż na nafaszerowanych ogórkach. Lekko wciśnij je w serowe nadzienie. Posyp orzeszkami piniowymi albo słonecznikiem. Udekoruj świeżym majerankiem.
Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?Interia Kulinaria