Faszerowane ziemniaki

Faszerowany ziemniak będzie obiadowym przebojem.

Ziemniak nie musi być nudnym daniem
Ziemniak nie musi być nudnym daniem123RF/PICSEL

Cukinię umyj, nie obieraj jej ze skórki, pokrój w drobną kostkę. Skórkę pomidora natnij na krzyż i sparz wrzątkiem. Gdy przestygnie, obierz go ze skóry i także pokrój w drobną kostkę. Oliwki osącz z zalewy i posiekaj jak najdrobniej. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj olej, dopraw solą oraz pieprzem.

Ziemniaki dokładnie umyj i nie obieraj ich ze skórki. Odkrój w każdym wierzch i wydrąż środek (możesz przekroić każdy wzdłuż na pół i faszerować każdą połówkę). Wydrążone ziemniaczane łódki nasmaruj masłem, oprósz solą oraz pieprzem i napełniaj je farszem. Każdy ziemniak owiń folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz).

Ziemniaki piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200° C. Tuż przed końcem odwiń je do połowy z folii, przykryj każdy plasterkiem sera i zapiecz krótko na złoty kolor.

Z podanych składników przygotuj sos. Podawaj go osobno.

Najlepszy przepis na pieczone ziemniakiInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas