Faworki na piwie

Przepis na pyszny chrust

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki piwa
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka cukru
  • Tłuszcz do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Reklama

Przygotowanie:

Mąkę, żółtka, cukier, sól i piwo połącz na stolnicy, wyrób ciasto. Wyrobione ciasto uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż na pół godziny do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj i pokrój na paski. Na środku każdego z pasków zrób nacięcie o długości ok. 2 cm. Uformuj faworki, "przewlekając" koniec ciasta przez nacięcie.

Faworki usmaż na rozgrzanym tłuszczu.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje