Faworki z migdałami

Karnawał bez nich nie istnieje!

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 4 szklanki śmietany 18 %
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder
  • 100 g płatków migdałów np. Bakalland

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Wszystko dobrze wyrabiamy do momentu otrzymania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut by zmiękło. Następnie jeszcze raz dokładnie je wyrabiamy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Znów owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut.

Reklama

2. Schłodzone ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy. Wykrawamy prostokąty, każdy z nich nacinamy wzdłuż i pośrodku, paski przewlekamy przez otwór. Gotowe smażymy w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręcznik papierowy. Po wystudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje