Figi - słodki start w nowy rok szkolny

Najczęściej sięgamy po suszone, bo możemy je bez problemu kupić przez cały rok. Świeże figi dostępne się w Polsce tuż przed pierwszym dzwonkiem – może właśnie po to, aby osłodzić koniec wakacji i dodać energii na kolejny start.

Figi polecane są więc osobom pracującym umysłowo i  uczącym się, niezależnie od wieku
Figi polecane są więc osobom pracującym umysłowo i uczącym się, niezależnie od wieku123RF/PICSEL

Mają w składzie wszystko, co zarówno uczniom, jak i nauczycielom potrzebne do wytężonej pracy przez najbliższe 10 miesięcy. Do ich słodkiego smaku nie trzeba szczególnie przekonywać - w końcu słodycz kojarzy nam się z przyjemnością.

Oczywistym jest, że cukier zawarty w owocach jest lepszym wyborem niż pochodzący z ciastek, cukierków i innych przemysłowych smakołyków. Dlaczego opłaca się rozsmakować dzieci w figowych owocach? W Starożytności były podawane atletom podczas Igrzysk Olimpijskich. Już wtedy ceniono ich wartości odżywcze.

Figi mają w swoim składzie głównie cukry proste - fruktozę i glukozę, dlatego sprawdzą się, gdy trzeba szybko zregenerować siły i przywrócić jasność umysłu. Obfitują w życiodajną witaminę C - wzmacniającą odporność organizmu oraz witaminy z grupy B - stabilizujące pracę systemu nerwowego i poprawiające koncentrację.

Na pewno nie mogą zastąpić posiłku, ale są dobrym wyborem na międzylekcyjną odżywczą przekąskę. W erze wysoko przetworzonej żywności już najmłodsi borykają się z zaburzeniem perystaltyki jelit. Zarówno świeże, jak i suszone figi to cenne źródło błonnika, którego obecność pozwala usprawnić pracę przewodu pokarmowego i przeciwdziała zaparciom.

Cenne źródło wapnia

Nie mniej ważny jest obecny w owocach wapń. Jego podaż jest szczególnie ważna dla dzieci - warunkuje dobry stan kości i zębów. Świadomość naturalnych źródeł wapnia powinny mieć osoby genetycznie obciążone osteoporozą, kobiety w okresie menopauzalnym, a także wszyscy palący papierosy.

Jak organizm radzi sobie na wypadek niedoborów wapnia w diecie? Pobiera go z kości i zębów osłabiając je, stąd dostarczanie tego pierwiastka jest niezwykle istotne. Figi to również naturalny dostawca magnezu. Jego obecność w połączeniu z wyżej wspomnianymi witaminami z grupy B to sprawnie funkcjonujący system nerwowy i większa wydajność mózgu.

O tym, że w szkole ma to niebagatelne znaczenie chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Dzięki wymienionym składnikom figi zmniejszają rozdrażnienie i poprawiają koncentrację, a także wpływają na jakość snu. Zregenerowane i wypoczęte ciało to zdecydowanie najlepsza baza do zdobywania wiedzy.

Figi polecane są więc osobom pracującym umysłowo i  uczącym się, niezależnie od wieku. Warto dodać, że dostarczą nam także potas - niezbędny do prawidłowej pracy serca. Jego obecność pomaga pozbyć się z organizmu nadmiaru sodu, a tym samym wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego.

Mimo licznych atutów nie możemy objadać się figami bez umiaru. Są słodkie i mają wysoką zawartość cukrów prostych, więc gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie są zatem polecane diabetykom i osobom genetycznie obciążonym cukrzycą.

Nawet jeśli jesteśmy okazem zdrowia, zachowajmy umiar. On jest kluczem do dobrego odżywienia ciała oraz wymarzonej jego formy.

Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com, MAM s’MAK na życie

***Zobacz inne materiały o podobnej tematyce***


INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas