Filet z kaczki z jabłkami

Nie masz czasu na kilkudniowe przygotowania do rodzinnej uczty? Oto przepis, z którym uporasz się w ciągu jednego dnia

Składniki

  • 3 filety z kaczki (po ok. 35 dag każdy)
  • 3 jabłka
  • 6 łyżek konfitury żurawinowej do mięsa
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • 2–3 łyżki marmolady pomarańczowej (albo miodu lipowego wymieszanego z odrobiną sosu sojowego) do posmarowania mięsa
  • rukola do dekoracji

1. Filety opłucz i wytrzyj do sucha. Skórkę ponacinaj w drobne romby. Uważaj przy tym, aby nie naciąć mięsa. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 st. C. Filety z kaczki ułóż skórą do dołu na zimnej patelni. Podpal ogień i ustaw na średni płomień. 

2. Mięso smaż powoli, dzięki temu tłuszcz będzie się lepiej wytapiał przez ponacinaną skórkę. Po ok. 8 minutach smażenia, kiedy skórka się zrumieni i stanie się chrupiąca, filety przewrócić na drugą stronę. Nie używaj do tego widelca, aby nie ponakłuwać filetów. Potem smaż je dalej jeszcze przez 2 minuty. Pod koniec oprósz solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. 

3. Jabłka obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Potem cząstki jabłek pokrój w plasterki. Posyp je solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Filety pokrój w plastry. W żaroodpornym naczyniu ułóż na przemian plastry mięsa i owoców. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po 5 minutach pieczenia mięso posmaruj marmoladą (ew. miodem z sosem sojowym). Podawaj z konfiturą żurawinową. Gotowe danie udekoruj listkami rukoli.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje