Filet z kurczaka na warzywnej salsie

Soczyste mięso z grilla

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka (w sumie ok. 60 dag)
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 6 niewielkich pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3–4 łyżki oliwy, najlepiej z pierwszego tłoczenia
  • 5–6 gałązek świeżego tymianku
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • cukier
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

1. Piersi z kurczaka oczyść z błonek, a następnie umyj i osusz na papierowym ręczniku. W dużym garnku zagotuj bulion. Włóż do niego mięso, doprowadź ponownie  do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj 30 min.            

Reklama

2. Przygotuj warzywną salsę. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ potnij w drobną kostkę. Dymki oczyść, pokrój w krążki razem ze szczypiorem. Chili oczyść  z pestek, a strączek drobniutko posiekaj. Limonki sparz. Z jednej otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Drugą potnij  w plasterki i odłóż do dekoracji. Czosnek obierz, posiekaj. Kukurydzę osącz z zalewy. Pomidory, dymkę, chili, kukurydzę, czosnek, skórkę i sok z limonki oraz oliwę wymieszaj. Dopraw solą, cukrem i pieprzem. 

3. Mięso wyjmij z bulionu, osusz. Tymianek opłucz, osusz, z połowy oderwij listki. Wymieszaj je  z olejem, słodką i ostrą papryką. Marynatą posmaruj mięso i grilluj  je na mocno rozgrzanym ruszcie  po 4-5 min z każdej strony. Podawaj z salsą. Udekoruj resztą tymianku  i plastrami limonki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje