Filet z kurczaka w glazurze

Polecamy przepis na pysznego kurczaka w glazurze z grilla.

Składniki (na 4 porcje):


  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka ananasa,
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki marmolady z brzoskwiń lub moreli,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • szczypta mielonej papryczki chili,
  • sól, mielony czarny pieprz, olej do posmarowania tacki

Reklama

Sposób przygotowania:

Ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Ananasy przełóż na sitko, osącz, zalewę zachowaj. Rozdrobniony czosnek wymieszaj z ok. 1/2 szklanki zalewy z ananasa. Dolej wino i oliwę, dodaj marmoladę, wsyp brązowy cukier.

Przypraw do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem i szczyptą mielonej papryczki chili. Dobrze wymieszaj składniki. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso potnij na 4 kotlety. Ew. lekko je rozbij (uważaj, by nie przerwać mięsa).

Kotlety włóż do marynaty. Wstaw na godzinę do lodówki. Następnie mięso osącz, ułóż na tace do grillowania posmarowanej olejem. Postaw na rozgrzanym grillu. Piecz ok.15 minut.

Plasterki ananasa połóż obok mięsa na 5 minut przed końcem grillowania. Podawaj z keczupem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | filety | kurczak z grilla

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje