Filet z kurczaka w sosie estragonowo-śmietanowym z karmelizowanym marchewkami

Idealne na romantyczną kolację.

 Składniki na 2 porcje:

  • 250 g drobnych marchewek
  • 2 filety z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 50 g cukru
  • 75 ml octu
  • mała cebula
  • 100 g śmietany
  • 275 ml bulionu
  • łyżeczka jasnej bazy do sosów
  • pęczek estragonu

Reklama

Przygotowanie:

1. Na 2 łyżkach rozgrzanego oleju smażyć mięso przez ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.

2. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażać marchewki (w całości) przez ok 2 minuty. Posypać cukrem, pozwolić, aby się skarmelizował a następnie wlać 75 ml wody i ocet. Zagotować i gotować 6-8 minut na średnim ogniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

3. Mięso zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę, wlać bulion i śmietanę. Gotować ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bazę do sosów i gotować jeszcze 1 minutę.

3. Z estragonu oberwać listki, pokroić i dodać do sosu. Mięso z sosem i marchewki nakładać na talerze, dekorować estragonem.


Dowiedz się więcej na temat: kurczak | drób | marchew

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje