Filety drobiowe na ostro

Składniki na 4 porcje: 3/4 kg filetów z piersi kurczaka (ewentualnie z indyka), 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego , szczypta mielonego chili, 3 łyżki octu winnego, 2 ząbki czosnku, sól. pieprz.

Mięso drobiowe dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na równej wielkości plastry i zbić lekko tłuczkiem na grubość około 1 cm.

Reklama

Oliwę z oliwek dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem winnym, sosem sojowym oraz chili. Doprawić pieprzem i - jeśli trzeba - solą. Powinna powstać gładka marynata. W salaterce zalać nią mięso, by wszystkie kawałki były całkowicie przykryte. Wstawić do lodówki na 3 godziny.

Kawałki mięsa lekko odsączyć z zalewy. Kłaść na rozgrzany ruszt grilla i piec po kilka minut z każdej strony.

Dowiedz się więcej na temat: mięso | kurczak | przepisy | gotowanie | grill

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje