Fioletowe łódeczki z mięsem i owocem granatu

Bakłażany przekrój wzdłuż, ułóż na blasze i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 bakłażany
  • 20 dag mięsa mielonego wołowego
  • pół szklanki kaszy gryczanej
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • szczypta chilli czerwona papryka
  • 4 łyżki pestek granatu
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • rukola do dekoracji
  • olej
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Bakłażany przekrój wzdłuż, ułóż na blasze i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C. Zagotuj osoloną szklankę wody z łyżeczką oleju, wsyp kaszę, przemieszaj. Zmniejsz gaz, gotuj kwadrans na wolnym ogniu pod przykryciem, zdejmij z ognia. Garnek z kaszą zawiń w ciepły koc, odstaw na godzinę. Kaszę możesz w ten sposób przygotować rano.

2. Paprykę pokrój w kostkę. Na oleju podsmaż mięso, przypraw słodką papryką, papryką chilli, solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną paprykę i kaszę, przemieszaj. Do bakłażanów nakładaj farsz, posyp orzeszkami i pestkami granatu, zapiekaj przez 20 minut w temp. 190°C. Dekoruj listkami rukoli.

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje