Fit ciastko o smaku jajecznego likieru

Marzysz o słodkim deserze, ale starasz się trzymać dietę? Ten przepis pozwoli ci zaszaleć bez wyrzutów sumienia. Smakowita "wuzetka" w odchudzonej wersji to hit!

Tradycyjna wuzetka w odchudzonej wersji
Tradycyjna wuzetka w odchudzonej wersji123RF/PICSEL

Ubij jaja na pianę, z odrobiną soli. Gdy będą sztywne, dodaj żółtka i łyżkę kakao. 5 tabletek słodziku rozkrusz lub rozpuść w wodzie i dodaj do ciasta. Masę piecz w piekarniku przez kwadrans w 180 stopniach, tak aby powstał zwarty spód jak do biszkopta.

Budyń przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, wymieszaj go z twarogiem i rozpuszczoną (także według przepisu) żelatyną. Całość zmiksuj na jednolitą masę, poczekaj aż składniki połączą się, ale uwaga - nie pozostawiaj do całkowitego zastygnięcia.

Gotowy spód do biszkopta przekrój na pół i zalej masą. Następnie ułóż kolejną warstwę ciasta i znów zalej masą.

Tak przygotowane ciasto po wierzchu polej polewą. Przyrządzisz ją łatwo ze szklanki mleka, słodziku, łyżki żelatyny i dwóch solidnych łyżek kakao. Składniki połącz, zagotuj i wylej na ciasto. 

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Smalec wieprzowy z jabłkiemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas