Francuska zupa cebulowa

Wystarczy dla całej rodziny!

Czas przyrządzenia: 55 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 5–6 cebul
  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • suszony tymianek i szałwia
  • 1 listek laurowy
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szkl. białego wina
  • 3 szkl. bulionu z kurczaka
  • 4 tosty
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Cebule obierz, pokrój w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej 3 łyżki masła, wrzuć cebulę, zeszklij ją. Dodaj czosnek, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz tymianek i szałwię (po 1 łyżeczce). Duś 30 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj miód i podgrzewaj jeszcze 5 minut. Do cebuli dolej wino, całość wymieszaj. Zwiększ płomień, gotuj, aż cały płyn wyparuje. Wtedy wlej gorący bulion. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec gotowania zupę przypraw do smaku solą i pieprzem. Tosty okrój ze skórki, resztę pieczywa pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni stop pozostałe masło. Wrzuć kosteczki pieczywa. Mieszając, zrumień je. Gotową zupę rozlej do kokilek. Do każdej porcji włóż grzanki i od razu podawaj. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje