Francuski krem vichyssoise

Brzmi bartwo wytwornie i tak też smakuje. Do stworzenia tej aksamitnej zupy wystarczy jednak kilka prostych składników, takich jak ziemniaki czy por. Zimą świetnie rozgrzewa, a latem chłodzi. Jak to możliwe?

Kuchnia francuska nie musi być droga
Kuchnia francuska nie musi być droga123RF/PICSEL

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Pora umyj, osusz i posiekaj na drobne plasterki. Masło dodaj do garnka i podsmaż na nim warzywa.

Po kilku minutach wlej bulion warzywny lub drobiowy, dopraw suszonym tymiankiem, solą, pieprzem i gotuj przez 15-20 minut, aby wszystko było miękkie. Pozostaw do wystudzenia.

Blenderem zmiksuj zupę na gładką masę, możesz dodatkowo przetrzeć ją przez sito o drobnych oczkach. Wymieszaj ze śmietaną.

Podawaj na zimno posypaną świeżo posiekanym szczypiorem i z grzanką lub wcześniej ponownie podgrzej.

Przekaż 1% na Fundację Polsat rozliczając PIT TUTAJ >>>

***
Zobacz także:

"Ewa gotuje": Zupa cebulowaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas