Francuskie babeczki

Słodkie co nieco z owocami.

Składniki:

  • kilka łyżeczek cukru kryształu
  • 9 dag masła
  • 12,5 dag cukru pudru
  • 10 dag serka śmietankowego
  • drobne owoce sezonowe

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzej do temp. 190 st. Przygotuj 18 metalowych foremek na babeczki. Ciasto francuskie przekrój wzdłuż krótszych boków na trzy równe płaty. Blat oprósz łyżeczką cukru. Wyłóż pierwszy płat ciasta, posyp z wierzchu kolejną łyżeczką cukru. Szybko rozwałkuj (tak by wgnieść w ciasto kryształki cukru) na prostokąt o wymiarach 20 x 15 cm.

Reklama

2. Szybko i delikatnie zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i podziel na sześć równych kawałków. Każdym kawałkiem wyłóż spiralnie foremkę, dociskając ciasto dokładnie do ścianek. W ten sam sposób postępuj z pozostałymi dwoma płatami ciasta.

3. Każdy babeczkowy spód ponakłuwaj widelcem, przykryj kawałeczkiem papieru do pieczenia i obciąż (specjalnymi ceramicznymi kulkami, grochem, fasolą, ryżem), aby ciasto nie urosło zbyt mocno podczas wypiekania. Foremki ustaw na blasze. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Usuń pergamin, dopiekaj 10 min. Babeczki wyjmij szybko z foremek.

4. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj serek. Ucieraj dalej na puszystą masę. Napełnij wystudzone babeczki, obłóż dowolnymi owocami sezonowymi.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje