Francuskie tosty z miodem i leśnymi owocami

Francuskie tosty na wiele sposobów. Smacznego!

Składniki:

  • 8 kromek pszennego pieczywa tostowego,
  • bułki paryskiej lub chałki (pieczywo powinno być lekko przeschnięte),
  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 4 łyżki masła,
  • płynny jasny miód do polania,
  • dowolne owoce leśne  - borówki, jagody, maliny, jeżyny (mogą być z zalewy  lub mrożone).

1. Jajka starannie roztrzep z mlekiem i cukrem waniliowym. Jeśli masz pieczywo tostowe, poprzecinaj kromki w trójkąty, jeśli dużą chałkę – na połówki. Zanurz kromki pieczywa w masie jajecznej, chwilę zaczekaj, żeby dobrze nasiąkły.

Reklama

2. Na dużej patelni rozpuść masło. Smaż kromki pieczywa na średnim ogniu na złoto z obu stron, aż się lekko przyrumienią.

3. Tosty podawaj gorące, rozłóż na nich wybrane owoce i polej wszystko miodem.

Przygotowanie: ok. 20 minut

Porcja: 310 kcal

Koszt porcji: ok. 1,90 zł

Przepis na 4 porcje

Nasza rada!

Takie tosty można przygotować na wiele różnych sposobów: Miód z powodzeniem zastąpi przesiany przez sitko cukier puder.

Zamiast owoców możesz wykorzystać ulubione konfitury z domowej spiżarni. Wystarczy je lekko podgrzać i posmarować nimi tosty.

Jeśli wolisz mniej słodką wersję, posmaruj tosty masłem orzechowym lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą (wystarczą 2 kostki).

Dowiedz się więcej na temat: koszt | przepis | tosty | miód

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje