Frittata z duszonymi warzywami

Aktualizacja

Frittata to świetny pomysł na weekendowe śniadanie lub szybki obiad. Jest doskonałą alternatywą dla jajecznicy i omletu. Ponadto frittata jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Frittata najlepiej smakuje na ciepło z warzywami
Frittata najlepiej smakuje na ciepło z warzywami123RF/PICSEL

Przygotowanie:

1. Pokrój w kostkę obie papryki, bakłażan, cukinię i cebulę. Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Przez 3-4 minuty smaż na niewielkim ogniu cebulę i papryki. Dodaj cukinię, bakłażan i czosnek. Smaż, mieszając, 2 minuty.

2. Dodaj pomidory i bulion. Przykryj i duś na małym ogniu 10 minut aż frittata będzie gotowa.

3. Rozgrzej na patelni (najlepiej o średnicy 18 cm) pozostały olej. W misce wymieszaj jajka, mleko i natkę. Przypraw do smaku. Wylej na patelnię, przykryj i smaż 8-10 minut.

Podziel na trójkąty. Frittata doskonale smakuje z warzywami. TUTAJ znajdziesz jeszcze kilka innych pomysłów, jak zrobić frittatę.

Szukasz więcej inspiracji? Frittata ze szpinakiem też smakuje świetnie!

* * *

Zobacz więcej:

"Ewa gotuje": Jabłka zapiekane z serem i żurawinąPolsat
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas