Frykadelki z mozzarellą oraz pesto

Plasterek sera oraz odrobina zielonego sosu to prosty sposób, by odmienić klasyczne kotlety. W naszej wersji są one pieczone, a nie smażone – mają więc mniej kalorii i są zdrowsze!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, opłucz, przełóż do garnka. Zalej lekko posoloną wodą i gotuj 15 minut. Obierz i posiekaj 1 cebulę i czosnek. Pomidory z puszki zmiksuj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zeszklij na nim czosnek i cebulę. Dołóż pomidory. Gotuj 7 minut. Pod koniec gotowania sos przypraw solą, pieprzem oraz cukrem. Pozostałą cebulę obierz,pokrój w kosteczkę. Bazylię opłucz,osusz, posiekaj.

2. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj jajko, tartą bułkę, cebulę i bazylię.Masę przypraw solą i pieprzem. Uformuj z niej 8 kulek. Posmaruj je pozostałym olejem. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Lekko spłaszcz dłonią.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. Piecz 30 minut.

3. Dymki oczyść, pokrój na kawałeczki. Małe pomidorki umyj, potnij na połówki. Ziemniaki odcedź, osącz. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć ziemniaki,dymki i groszek cukrowy (bez rozmrażania).Smaż razem 10 minut. Pod koniec dodaj pomidorki. Warzywa posyp solą oraz pieprzem.


4. Mozzarellę pokrój w plasterki. Frykadelki wysuń z piekarnika.Rozłóż na nich ser i pesto. Zwiększ temperaturę do 200 st. Piecz jeszcze ok. 5 minut, aż ser zacznie się topić. Usmażone warzywa wymieszaj z sosem pomidorowym. Mocno razem podgrzej. Ew. całość ponownie przypraw do smaku. Podawaj jako dodatek do kotlecików.

Zmysłowe smaki: Klopsiki z indyka w sosie koperkowymInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas