Frytki

Łatwe, 2 porcje. Przepis z książki Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie".

Frytki
Frytkimateriały prasowe
Frytki
FrytkiJakub Batormateriały prasowe

Składniki:

  • 5 ziemniaków,
  • oliwa z oliwek di sansa,
  • sól morska lub kamienna (bez żelazocyjanku potasu E 536)

Przygotowanie:

1.      Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry, a następnie w paski.

2.      Pokrojone ziemniaki pokropić oliwą i ułożyć na blasze tak, by na siebie nie zachodziły.

3.      Piec w piekarniku w temperaturze 200°C ok. 25 minut.

4.      Co jakiś czas należy frytki przemieszać, by się równomiernie przyrumieniły.

5.      Po wyjęciu z piekarnika frytki posolić.

Przepis pochodzi z książki Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie"
Przepis pochodzi z książki Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie"materiały prasowe

Przepis pochodzi z książki Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie".

Julita Bator, mama trójki dzieci, przez długi czas była pewna, że jej maluchy urodziły się chorowite i nigdy nie uda się im uniknąć częstych wizyt u lekarza ani masy antybiotyków.

Zanim weszła na drogę dobrego żywienia, przez kilka lat szukała wraz z mężem przyczyny częstych infekcji swoich dzieci, odwiedzając alergologa, laryngologa, endokrynologa, immunologa i gastrologa.

Nie przekonywała jej opinia lekarza pediatry, który twierdził, że "dziesięć infekcji w roku u dziecka to stan normalny". W pamięci miała swoje dzieciństwo, które bynajmniej nie upłynęło na kuracjach antybiotykowych i sterydowych. Okazało się jednak, że wystarczy zmienić sposób odżywiania - jedzenie naprawdę może leczyć.

Zdecydowała się z całą rodziną na eksperyment żywieniowy i zrezygnowała z kupowania szkodliwie przetworzonej żywności. Produkty nie potraktowane chemią, ekologiczne, które są po prostu jedzeniem, a nie tylko jedzenie udają, rozwiązały kwestię wielu chorób i stresów.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas