Fryzyjski tort z powidłem śliwkowym

Prosty i efektowny.

Składniki:

- 6 płatów mrożonego ciasta francuskiego (10x10cm),

Reklama

- 30 g cukru,

- 150 g powidła śliwkowego,

- 2 łyżki śliwowicy,

- 2 opakowania śmietan-fixu,

- 2 opakowania cukru waniliowego,

- 400 g śmietany,

- mąka do podsypywania

Przygotowanie:

Płaty ciasta ułożyć jeden obok drugiego i pozwolić im się rozmrozić. Składać po 3 płaty i rozwałkować na krążki o średnicy ok 28 cm. Ułożyć na blachach do pieczenia i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto kilka razy nakłuć widelcem. Jeden z krążków skropić wodą i posypać cukrem. Ze środka wyciąć krążek o średnicy 4 cm, resztę pokroić na 12 kawałków. Ciasta wypiekać jedno po drugim w piekarniku rozgrzanym do temp 200 st. przez 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. Powidło śliwkowe i śliwowicę dobrze wymieszać. Śmietan-fix zmieszać z cukrem waniliowym i dodać do śmietany podczas ubijania. Cały krążek ciasta (spód) posmarować powidłem śliwkowym, nałożyć bitą śmietanę. Na wierzchu układać kawałki drugiego blatu ciasta, na środku umieścić mały krążek (o średnicy 4 cm.). Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 1000 kJ/239 kcal

Dowiedz się więcej na temat: tort | Kuchnia niemiecka | ciasta niemieckie | ciasto francuskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje