Galaretka brzoskwiniowa

Oryginalny deser na letnie dni.

Składniki:

- 0,5 kg. dojrzałych brzoskwiń,
- 15 dag białego sera mielonego,
- 2 łyżki mielonego maku,
- 200 ml. śmietanki 30 %,
- 1 galaretka brzoskwiniowa,
- 1 kieliszek amaretto,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 śmietan fix

Przygotowanie:

Jedną brzoskwinię zostawić do dekoracji, resztę sparzyć we wrzątku i obrać ze skóry. 1 brzoskwinię pokroić w kosteczkę, resztę zmiksować. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku i wymieszać z puree i pokrojonymi brzoskwiniami. Do pucharków wlać połowę musu brzoskwiniowego i wstawić do lodówki aby zastygł. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem, połączyć delikatnie z serem, amaretto i makiem, wyłożyć połowę do pucharków, przykryć zastygającą galaretką brzoskwiniową. Po schłodzeniu dekorować pozostałym kremem makowym i brzoskwinią.
Czas przygotowania: 1 h. 30 min. Przepis na 7 osób.

Dowiedz się więcej na temat: galaretka | brzoskwinie | desery

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje