Galaretka do mięsa

Idealny dodatek do potraw mięsnych

Składniki

  • 1 kg czerwonych porzeczek umytych, oczyszczonych z szypułek
  • 3/4 kg cukru

Sposób przygotowania

1. Porzeczki wrzuć do rondla  rozgnieć z grubsza, np. tłuczkiem do kartofli. Gotuj 15 minut, aż wszystkie owoce dobrze puszczą sok. 

Reklama

2. Starannie przetrzyj owoce przez gęste sito, tak aby pozostały tylko suche skórki. 

3. Owocowy przecier zagotuj w rondlu, dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, aż przecier zacznie gęstnieć. Jeśli odrobina przecieru wylana na zimny talerzyk zastygnie, galaretka jest gotowa. 

4. Gorącą galaretkę przełóż do wyparzonych wcześniej słoików i dokładnie je zakręć. Ustaw słoiki do góry dnem i zostaw, aby galaretka całkiem wystygła

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje