Tarta Galette

Aktualizacja

Tarta Galette, która każdemu wyjdzie - nie trzeba jej ładnie formować, bo jej urok polega na nieregularnym kształcie. A smak jest po prostu niebiański! Tarta Galette to propozycja, którą warto wypróbować!

Tarta Galette nie musi, a nawet nie powinna mieć idealnego kształtu
Tarta Galette nie musi, a nawet nie powinna mieć idealnego kształtuPicsel123RF/PICSEL

Tarta Galette - przygotowanie

Na ciasto wymieszaj palcami mąkę, masło i 2 łyżki cukru. Następnie dodaj wodę i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

Rozwałkuj cienko ciasto (w razie potrzeby podsypuj mąką). Ułóż koło z ciasta na wyłożonej papierem półce do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

Czereśnie wymieszaj w misce z resztą cukru, sokiem z cytryny i mąką. Wyłóż owoce na ciasto, tak aby dookoła pozostał wolny brzeg szerokości 3-4 cm. Zagnij ten brzeg na czereśnie. Roztrzep jajko i posmaruj nim zagięty brzeg.

Wstaw tartę do piekarnika i piecz 40 minut. Brzegi powinny się zrumienić.

Wyjmij tartę i przełóż na kratkę, aby trochę ostygła. Posyp cukrem pudrem. Podawaj jeszcze ciepłą lub na zimno.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Szwajcarska zupa serowaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas