Galette des rois - ciasto na Trzech Króli

Każdego roku z okazji Objawienia Pańskiego, czyli święta Trzech Króli, 6 stycznia, francuscy cukiernicy przygotowują galette des Rois, czyli ciasto z masą migdałową, w którym ukryty jest "migdał".

Galette des rois - ciasto na Trzech Króli
Galette des rois - ciasto na Trzech Króli123RF/PICSEL

Galette wykonuje się zwykle z ciasta francuskiego, najczęściej nadziewanego masą migdałową, choć kreatywność cukierników pozwala tworzyć także nowe smaki. W galette des Rois można znaleźć także owoce cytrusowe, herbatniki czy czekoladę - praktycznie wszystkie słodkości są dopuszczalne.

Według tradycji w każdym cieście znajdowało się ziarno bobu (fcve). Ciasto, o okrągłym kształcie, dzieli się na tyle równych kawałków, ile jest osób przy stole. Ta osoba spośród biesiadników, która odnalazła ziarno w swoim kawałku, zostawała mianowana "królem". Nakładała przygotowaną specjalnie na tę okazję papierową złotą koronę, która zwyczajowo, jeśli kupujemy ciasto we francuskiej cukierni, jest dołączana do ciasta. Z czasem ziarna zastąpiono specjalnymi figurkami. I tak koniec XVIII wieku, w ciastach pojawiły się figurki porcelanowe przedstawiające postać dzieciątka Jezus.

Obecnie kształt figurki zależy od wyobraźni piekarza, a same przedmioty są nawet kolekcjonowane przez fabofili. Jak zrobić galette des Rois w domu?

Oto prosty przepis:

1. 2 płaty ciasta francuskiego, 100 g migdałów, 75 g cukru, 1 jajko, 50 g miękkiego masła, kilka kropli aromatu migdałowego, żółtko do posmarowania ciasta i... ziarenko fasoli lub figurka.

2. Ułóż ciasto na formie do tarty, nakłuj je widelcem. Wymieszaj w misce wszystkie składniki (migdały, cukier, jajka, miękkie masło, olejek migdałowy). Rozłóż masę na cieście, umieść w masie ziarno. Przykryj drugim płatem ciasta i dobrze sklej ze sobą krawędzie. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem.

3. Nakłuj delikatnie wierzch ciasta widelcem, aby umożliwić ujście powietrza. Piecz w temperaturze 210 st. C przez około 30 minut (zajrzeć można dopiero po 25 minutach pieczenia). Jeśli to konieczne, piecz nawet 40 minut. (PAP Life).

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas