Gdy chcesz przemycić "zielone" na talerzu...

O ile wypicie koktajlu owocowego z domieszką jarmużu wydaje się dość łatwe, przemycenie tej zielonej rośliny w wytrawnym daniu może być nieco trudniejsze. Warto jednak spróbować, śladem Gwyneth Paltrow, która o jarmuż wzbogaca makaron - jej dzieci się nim zajadają!

Spaghetti z jarmużem
Spaghetti z jarmużem123RF/PICSEL

Jest nie tylko modny, ale też - co ważniejsze - niezwykle zdrowy. Jarmuż, bo o nim mowa, to zielona skarbnica witamin i minerałów, którą tak bardzo upodobali sobie wielbiciele różnego rodzaju koktajli. Do przygotowania zielonego eliksiru wystarczy np. jabłko, banan, pomarańcza i garść jarmużu, by pić na zdrowie!

Przykładem mamy, która umiejętnie przemyca swoim dzieciom zieleninę na talerzu jest Gwyneth Paltrow. Jest ona nie tylko aktorką, ale też propagatorką zdrowego podejścia do życia, w tym - odżywiania, do tego stopnia, że pokusiła się o napisanie książki na ten temat.

- Przyrządzam aglio e olio (makaron z czosnkiem i oliwą z oliwek) z dodatkiem jarmużu, gdyż to świetny sposób na przemycenie tej zieleniny. Jeśli posypiesz danie parmezanem, dzieci i tak będą za nim przepadać - czytamy w jej publikacji pod tytułem "Czysty talerz: Jedz zdrowiej".

Składniki potrzebne do przygotowania dwóch porcji tego wegańskiego dania są następujące: 220 g spaghetti z soczewicy; 1/4 szklanki oliwy z oliwek (w razie potrzeby więcej); 6 ząbków czosnku; 3 filety anchois (opcjonalnie); 2 szklanki czarnego jarmużu - bez łodyżek; sól morska w płatkach; skórka z połowy cytryny oraz płatki chili (opcjonalnie).

- Możesz użyć makaronu z brązowego ryżu, a jeśli chcesz zwiększyć ilość białka w porcji, to soczewicy lub makronu cieciorkowego - radzi autorka.

Przygotowanie pasty z jarmużem zaczynamy od zagotowania w dużym garnku wody. Na wrzątek wrzucamy spaghetti i gotujemy - jak radzi Paltrow - nieco krócej niż przewiduje instrukcja, aby pozostał al dente, co też jest zdrowsze. Makaron odcedzamy, płuczemy zimną wodą i odstawiamy. Następnie na dużej, płytkiej patelni podgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i ewentualne anchois. Smażymy minutę, często mieszając i pilnując, aby się nie przypaliło.

- Dodaj pokrojony na cienkie paski jarmuż i smaż kolejną minutę. Następnie dodaj skórkę cytryny i spaghetti i wszystko wymieszaj. W razie potrzeby skrop całość jeszcze odrobiną oliwy - instruuje autorka. Na koniec rozkładamy makaron do miseczek, danie doprawiamy do smaku solą - ewentualnie chili w płatkach - i zajadamy. Smacznego i na zdrowie!

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas