​Genialny patent. Mrożona ryba będzie smakowała jak świeża

Ryby najlepiej smakują świeże, niedługo po tym, gdy zostały złowione. Nie zawsze mamy dostęp do niedawno wyjętych z wody okazów i zmuszeni jesteśmy zadowolić się mrożonymi tuszami lub filetami. Każdy koneser zdaje sobie sprawę, że ich smak po rozmrożeniu jest nieco inny. Można jednak sprawić, że ryby będą smakowały jak świeże. Wystarczy prosty patent. Jak rozmrozić rybę, by smakowała wybornie?

Ryba pieczona
Ryba pieczona123RF/PICSEL

Jak rozmrozić rybę?

Istnieje wiele sposobów na rozmrażanie ryby. Wśród najczęściej stosowanych i zalecanych, ale też stosunkowo powolnych, jest wyłożenie mrożonki na talerz lub włożenie jej do miski i umieszczenie naczynia w lodówce. W takim stanie mięso rozmraża się powoli (może to trwać nawet dobę!), ale nie traci swojej delikatności i struktury.

Szybkie rozmrażanie ryby wodą gazowaną

Jak rozmrozić rybę w krótszym czasie? Pod żadnym pozorem nie można mrożonki wkładać do gorącej wody! Taki zabieg nie tylko zniszczy strukturę, ale też zamknie aromat wewnątrz mięsa. Jeśli chcemy szybciej rozmrozić rybę, można włożyć ją do zimnej gazowanej wody.

Rozmrażanie ryby w mleku — ten smak zachwyca!

Zanurzenie ryby w mleku przyśpieszy rozmrażanie i sprawi, że mięso będzie smakowało wybornie
Zanurzenie ryby w mleku przyśpieszy rozmrażanie i sprawi, że mięso będzie smakowało wybornie123RF/PICSEL

Innym sposobem rozmrażania ryby, jest zanurzenie jej w mleku. To doskonała metoda, która nie tylko pozwoli szybciej odtajać mięsu, ale też sprawi, że ryba będzie smakowała jak świeża. Moczenie ryby w mleku przed jej ugotowaniem, upieczeniem czy usmażeniem, to metoda stosowana przez wielu kucharzy. Dzięki temu można pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, a mięso staje się o wiele delikatniejsze i smaczniejsze. Jeśli, więc na wigilię nie uda się zdobyć świeżego karpia, warto sięgnąć po mrożonego i włożyć go do mleka. Smak ryby oczaruje wszystkich gości.

W mleku można zanurzyć także świeże ryby, wielu kucharzy praktykuję tę metodę, by ich dania z ryby rozpływały się w ustach.

Istnieje wiele sposobów na rozmrażanie ryby
Istnieje wiele sposobów na rozmrażanie ryby123RF/PICSEL

***

Zobacz również:

Wybieraj właśnie te ryby. Mają najwięcej witaminInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas