Germknödel

Pyszne knedle z powidłem śliwkowym.

Składniki na 4 porcje:

- 200 ml mleka,

Reklama

- 500 g mąki,

- 21 g drożdży,

- 2 łyżki cukru,

- 130 g masła,

- jajko,

- sól,

- 4 łyżki powidła śliwkowego,

- 50 g mielonego maku,

- cukier puder

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzać. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać łyżkę cukru i 100 ml ciepłego mleka, zmieszać z częścią mąki. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około pół godziny.

50 g masła roztopić, ostudzić, zmieszać z 100 ml mleka i wlać do miski z zaczynem. Dodać jajko, pół łyżeczki soli, łyżkę cukru i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Następnie jeszcze raz wyrobić ciasto i podzielić je na 4 części. Każdy kawałek spłaszczyć i na środek ciasta nałożyć łyżkę powidła, zamknąć brzegi i formować knedle.

Na posypanej mąką powierzchni ułożyć knedle, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 20 minut .

Knedle gotować na parze pod przykryciem przez ok 20 minut.

80 g masła roztopić, dodać mak i smażyć przez minutę. Wylać na gotowe knedle. Posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 3570 kJ/853 kcal

Dowiedz się więcej na temat: dania na słodko | kuchnia austriacka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje