Gnocchi w pomidorowo-serowym sosie z bazylią

Z kuchni włoskiej.

Składniki na 4 porcje:

- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 8 średnich pomidorów,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 2 opakowania gnocchi,
- sól, pieprz cytrynowy,
- 100 g sera owczego,
- 2 gałązki bazylii

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Pomidory umyć, pokroić. Oliwę rozgrzać w rondelku, dodać cebulę i czosnek, smażyć aż będzie szklista. Wmieszać przecier pomidorowy. Dodać pomidory i gotować przez 5 minut. W tym czasie gnocchi wrzucić do gotującej się osolonej wody i na małym ogniu gotować przez ok 5 minut, aż gnocchi wypłyną. Odcedzić. Sos doprawić solą, pieprzem cytrynowym i zmiksować. Ser owczy pokroić w kostkę, dodać do sosu i jeszcze raz zagotować. Gnocchi i sos nakładać na talerze. Dekorować listkami bazylii.
Czas przygotowania 20 minut
Jedna porcja zawiera 1680 kJ/401 kcal

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | kuchnia włoska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje