Gnocchi w sosie pomidorowym

Te pyszne kluseczki to popularne i smaczne danie włoskie.

Gnocchi w sosie
Gnocchi w sosie123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wodę odlać. Lekko ostudzić. Jeszcze ciepłe obierać, przecisnąć przez praskę i szybko połączyć z mąką i jajkiem.

Oddzielić porcję ciasta, rozwałkować  w wałek, następnie odcinać kawałki małe kawałeczki ciasta, lekko rolować i odcinać lub odrywać kawałki ciasta wielkości opuszki palca.

Widelcem odwracać, ciasto przyłożyć do widelca i dociskać kciukiem lekko rolując.

Gnocchi wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gotować 2 minuty od wypłynięcia.


Sos: Cebulę obrać i drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę oraz czosnek i chwilę je podsmażyć. Po chwili dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i cukier. 

Przesmażać całość kilka minut.

Następnie do sosu dorzucić gnocchi i lekko przemieszać by sos pokrył kluski.  Listki bazylii delikatnie opłukać i osuszyć,

Gnocchi w sosie rozłożyć na talerzach, posypać bazylią oraz świeżo startym parmezanem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas