Gnocchi - włoskie kluseczki

Przypominają nieco dobrze nam znane kopytka i podobnie jak one mogą być dodatkiem do obiadu, albo, odpowiednio podane i doprawione, stanowić danie główne.

Smak gnocchi można modyfikować dzięki dodatkom
Smak gnocchi można modyfikować dzięki dodatkom123RF/PICSEL

1. Ziemniaki gotujemy osolonej wodzie w mundurkach, gdy staną się miękkie, odcedzamy je i studzimy. Przestudzone obieramy i rozgniatamy w misce widelcem.

2. Mąkę przesiewamy do miski, żeby ją lekko "napowietrzyć".

3. Na stolnicę przekładamy rozgniecione ziemniaki, na nie ostrożnie wsypujemy mąkę. W powstałym kopczyku formujemy wgłębienie, wbijamy doń jajko, dodajemy szczyptę soli. Z całości zagniatamy ciasto.

4. Z ciasta odrywamy kawałeczki, z których formujemy w dłoniach lekko podłużne kluseczki. Możemy odbić po boku każdej zęby widelca, by stworzyć wzorek paseczków, charakterystyczny dla gnocchi. 

5. W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Gotujemy kluseczki w osolonym wrzątku, gotowe zaczną wypływać.

Gnocchi przed ugotowaniem
Gnocchi przed ugotowaniem123RF/PICSEL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas