Gnocchi z brukselką

Oryginalne połączenie!

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki - kluski

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • żółtko gałka
  • muszkatołowa
  • 5 dag parmezanu

Składniki - sos

  • 20 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • pół szklanki śmietany 18 proc.
  • pieprz
  • sól

Składniki - dodatkowo

  • 30 dag brukselki
  • pół łyżeczki masła
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki ugotuj na parze. Obierz, zmiel. Ugnieć z mąką pszenną i ziemniaczaną, solą, żółtkiem, szczyptą gałki i startym na tarce parmezanem. Uformuj wałki, przygnieć widelcem i pokrój. Gotuj do wypłynięcia. 

2. Ugotuj brukselkę. Grzyby namocz, gotuj. Pokrój w paski. Obsmaż pokrojoną cebulę, dodaj grzyby, wlej śmietanę, przypraw. Podawaj z kluskami. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje