Gnocci z masłem szałwiowym

Z kuchni włoskiej.

Składniki na 4 porcje:

- 750 g ziemniaków,

Reklama

- 3 żółtka,

- 60 g mąki ziemniaczanej,

- 60 g kaszy manny,

- 2 łyżki drobno tartego parmezanu,

- mała łodyżka szałwii,

- ząbek czosnku,

- 3-4 łyżki masła,

- pieprz,

- 4 łyżki płatków ściętych z parmezanu

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub ubić. Masę ostudzić, dodać żółtka, mąkę, mannę i starty parmezan, wyrobić, posolić. Uformować wałeczki o grubości 3 cm, pokroić, uformować kluseczki lekko ponaciskać widelcem. Porcjami gotować w osolonym wrzątku, po 4-6 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Z szałwii oberwać listki, większe pokroić. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Na dużej patelni rozgrzać masło przesmażyć czosnek, dodać gnocci, a następnie szałwię. Przesmażyć razem. Oprószyć pieprzem prosto z młynka. Podawać udekorowane płatkami parmezanu.

Czas przygotowania: 50 minut Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia włoska | kluski | ziemniaki | 60 minut | potrawy wegetariańskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje