Gofrowy przekładaniec

Ten deser pokochają nie tylko dzieci

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 2 szkl. maślanki (ew. kefiru albo zsiadłego mleka)
  • 5 łyżek stopionego masła;
  • PRZEŁOŻENIE: l
  • 3 szkl. śmietany kremówki l
  • 3 tabliczki (po 10 dag) gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki likieru miętowego
  • 50–60 dag truskawek

Sposób przygotowania

1. Śmietanę mocno podgrzej. Czekoladę połam na małe kawałeczki. Wrzuć je do śmietany, mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Czekoladową śmietanę wystudź, a potem schłodź  w lodówce (ok. 3 godzin). 

2. Do miseczki wsyp mąkę, cukier, kakao, sól, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Przemieszaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. W drugiej miseczce wymieszaj widelcem żółtka z maślanką oraz stopionym i wystudzonym  masłem. Następnie porcjami dodaj sypkie składniki. Całość szybko wymieszaj mikserem. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek domieszaj do ciasta łyżką. 

3. Rozgrzej gofrownicę. Wylewaj porcje ciasta i smaż gofry. Wystudź je. Truskawki umyj, usuń szypułki. Owoce pokrój na kawałeczki. 

4. Schłodzoną śmietanę ubij na gęsty krem. Połącz go z likierem miętowym. Gofry składaj po trzy - jeden na drugim. Przełóż je truskawkami oraz kremem śmietanowo-czekoladowym. Od razu podawaj. Ew. udekoruj listkami mięty

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje