Gofry

Wspomnienie nadmorskich wakacji, które możesz przygotować we własnej kuchni

Składniki:

Ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 dag drożdży
  • esencja rumowa
  • skórka z cytryny
  • sól

Reklama

 

Dodatkowo:

  • olej
  • łyżeczka miodu
  • cukier puder

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski, wbij do niej jajka, dodaj miękkie masło, szczyptę soli, wyrośnięte w ciepłym mleku drożdże, esencję rumową i pozostałe składniki. Wszystko to ubij trzepaczką albo mikserem - ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki.

Odstaw je na godzinę. Rozgrzej gofrownicę, posmaruj olejem, natychmiast wylej porcję (około trzech łyżek) ciasta, rozprowadź je, aby równo się rozlało, i piecz 3-5 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane miodem.

Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza


materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje