Gofry - przepis podstawowy

Przygotuj gofry w domu!

Składniki na ok. 15 sztuk:

Reklama

- 500 g mąki,
- ok. 1,5 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru, np. pudru,
- 1/3 kostki stopionego masła ,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek, po czym ubij je na sztywną pianę. Do miski przesiać mąkę i mieszając, powoli wlewać mleko. Mleka należy dodać tyle, aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany. Potem dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i roztopione, ale chłodne masło. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, delikatnie wmieszać w nie pianę. Rozsmarować porcje ciasta w gofrownicy i kolejno piec jasnozłote gofry.

Przygotowanie 25min.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz słodkości? Zobacz też:

Dowiedz się więcej na temat: desery

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje