Gofry z boczkiem

Gofry smakują świetnie również na słono. Spróbuj!

Czas przyrządzenia: ok. 60 minut
Składniki dla: 4-5 osób

Składniki - gofry

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego lub twarożku ze szczypiorkiem
  • 2 duże jajka
  • 6 łyżek mąki owsianej lub pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta mielonego kminku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia

Składniki - dodatki

  • 5-6 plasterków wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • rukola do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Gofry: ziemniaki cieniutko obierz i umyj, osusz. Zmiel je w maszynce do mięsa lub rozdrobnij mikserem jak najdrobniej się da. Wbij jajka, dodaj serek, energicznie wymieszaj. Wsyp obie mąki, paprykę, kminek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie dokładnie wymieszaj. 

2. Gofrownicę lub patelnię posmaruj olejem. Rozgrzej go, nałóż porcję ciasta, rozprowadź je. Placki smaż na złoty kolor, przełóż na ręcznik papierowy, by osączyć je  z nadmiaru tłuszczu. 

3. Plasterki boczku przekrój wzdłuż na pół. Rozgrzej drugą patelnię. Włóż boczek. Gdy zacznie skwierczeć,  w wolne miejsca między boczkiem wbij jajka i usmaż je jak sadzone. Posyp solą  i pieprzem. Złóż po dwa gofry, przekładając je boczkiem, na wierzchu połóż po sadzonym jajku. Podawaj  z umytą i osuszoną rukolą. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje