Gofry z dżemem i bitą śmietaną

Ulubiony przysmak małych smakoszy.

Składniki:

Ciasto:

  • 34 dag mąki pszennej
  • 2½ dag drożdży
  • 5 dag cukru
  • 2 szklanki mleka
  • ½ kostki masła
  • 4 jajka
  • skórka z ½ pomarańczy
  • sól

Reklama

 

Dodatkowo:

  • dżem truskawkowy
  • bita śmietana


Przygotowanie:

Przygotuj ciasto: przesiej mąkę na stolnicę i zrób wgłębienie. Drożdże rozrób z letnim mlekiem i wymieszaj z niewielką ilością mąki. Wlej je do mąki, wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut. Mleko roztrzep z jajkami, stopionym masłem, solą i skórką cytryny, a następnie dodaj do ciasta. Powoli dodawaj resztę mąki.

Wyrabiaj ciasto, aż pojawią się pęcherzyki. Odstaw je na 30 minut. Podgrzej gofrownicę, upiecz gofry i ostudź. Pokrój je na mniejsze kawałki i posmaruj dżemem. Podawaj z bitą śmietaną.

Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza



materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje