Gołąbki ryżowe

Gołąbki ryżowe są faszerowane soczewicą, a sos z prawdziwków dodaje im niepowtarzalnego smaku. Sprawdź, jak smakują i wypróbuj nasz przepis.

Gołąbki zrobione w domu smakują najlepiej.
Gołąbki zrobione w domu smakują najlepiej.123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 grzyby prawdziwki
  • 2 cebule
  • wywar z rosołu
  • słodka śmietana do sosu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
  • 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna
  • kapusta włoska
  • oliwa z oliwek
  • siekany koperek

Sposób przygotowania:

Kapustę płuczemy, wkładamy do rondla z zagotowaną wcześniej wodą, zostawiamy na 15 minut, potem wyciągamy, studzimy, oddzielamy liście z głowy, jeśli trudno odchodzą, wrzucamy jeszcze na kilka minut do wrzącej wody.

Dwie cebule obieramy i drobno kroimy, jedną podsmażamy na oliwie i dodajemy do ryżu i soczewicy, a drugą podsmażamy wraz z obranymi i pokrojonymi grzybami.

Grzyby dusimy przez 15 minut, mieszając, aby się nie przypaliły. W szklance z 1/3 wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy do grzybów, gdy zgęstnieje, odstawiamy i studzimy, na koniec dodajemy słodką śmietanę i posiekany koperek.

Ryż mieszamy z soczewicą, dodajemy oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku. Na liść nakładamy farsz z soczewicy i ryżu, dokładnie zawijamy u układamy ciasto w żaroodpornym naczyniu, dodajemy ½ szklanki wody, przyprawę warzywną, dusimy w gorącym piekarniku przez 1 godzinę.

Podajemy polane sosem z prawdziwków.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas