Gołąbki w pomidorach (po 1. roku)

Oto przepis na przepyszne gołąbki. Sos pomidorowy wydobędzie z nich dodatkowy aromat. Smacznego!

Gołąbki z tego przepisu smakują wyśmienicie.
Gołąbki z tego przepisu smakują wyśmienicie. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 liście białej kapusty
  • 100 g chudej wieprzowiny
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka mąki

Sposób przygotowania:

1. Liście kapusty dokładnie umyj i obgotuj w gorącej wodzie.

2. Cebulę obierz, drobno pokrój i usmaż na maśle na złoty kolor.

3. Mięso umyj i zmiel. Wymieszaj z cebulą, jajkiem i solą.

4. Na liściach kapusty układaj farsz mięsny i formuj gołąbki. Włóż je do rondelka z gorącą wodą. Dodaj resztę masła, obrane ze skórki, pokrojone pomidory i gotuj przez ok. 30 min. Pod koniec wlej przecier pomidorowy zmieszany z mąką.

5. Gołąbki posyp koperkiem i podaj z ziemniakami.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas