Gołąbki z kaszą jaglaną trochę inaczej

Kapustę sparzamy i usuwamy liście. Wycinamy z nich twarde części, by łatwo się zwijało gołąbki.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 jaja
  • 3 cebule
  • 1 kapusta
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • Garść siekanej natki pietruszki
  • Garść siekanej kolendry
  • 20g rodzynek
  • 20 g kaparów
  • 2 marchewki
  • Sól, pieprz, brązowy cukier

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 20 minut, następnie odlewamy wodę i wielokrotnie płuczemy zimną wodą, aż woda będzie przezroczysta. To sprawi, że kasza nie będzie gorzka. Następnie zalewamy kaszę wodą do wysokości 1 cm ponad kaszę i gotujemy. W trakcie gotowanie przykrywamy i zmniejszamy gaz do najmniejszego i gotujemy jakieś 12 minut. Wyłączamy gaz i ostawiamy przykrytą kaszę w ciepłe miejsce by zmiękła całkowicie, a następnie studzimy ją.

2. Kapustę sparzamy i usuwamy liście. Wycinamy z nich twarde części, by łatwo się zwijało gołąbki.

3. Cebulę siekamy drobno i smażymy na maśle, aż lekko zbrązowieje.

4. 1/3 cebuli przekładamy do mięsa, dodajemy kaszę jaglaną , kapary, rodzynki, tartą marchewkę, siekane zioła, jajka i doprawiamy solą i pieprzem.

5. Zwijamy gołąbki dość ciasno.

6. Do reszty cebuli dodajemy pomidory, sól, pieprz i cukier oraz cynamon i kmin rzymski i dusimy chwilę. Sos powinien być pachnący i lekko słodki. Do sosu przekładamy gołąbki i dusimy jakieś 20-30 minut.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje