Gołąbki z ziemniaków

Gołąbki trochę inaczej.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- główka białej kapusty (średniej wielkości),
- 1 kg ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 średnie marchewki,
- 20 dag kiełbasy (może być zwyczajna),v - 2-3 łyżki kaszy manny,
- sól, pieprz, inne przyprawy do smaku,
- kawałek słoniny lub boczku

Przygotowanie:

1. Kapustę oczyszczam z pierwszych liści, opłukuję, obgotowuję w osolonej wodzie. Kiedy liście zmiękną delikatnie po jednym zdejmuję i ścinam zgrubiały nerw.
2. Ziemniaki obieram, trę na tarce jak na placki ziemniaczane. Marchewkę, cebulę i czosnek obieram, też trę na tarce. Kiełbasę mielę.
3. Do ziemniaków dodaję kaszę, kiełbasę i starte warzywa. Przyprawiam. Porcje farszu zawijam w liście kapusty.
4. Dno garnka wykładam liśćmi kapusty, układam gołąbki, wlewam nieco wody i piekę przez godzinę w temp. 180 stopni C.
5. Słoninę kroję w kostkę, smażę, tłuszczem polewam gołąbki.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: kiełbasa | ziemniaki | gołąbki | kapusta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje